Find vej: Forside » Artikler » Nu bygges der på Storetorv i Thisted

Nu bygges der på Storetorv i Thisted

Lagt på Billig-murer.dk den 25-03-2015 af Thomas

Debatten bølger frem og tilbage om, hvordan Storetorv i Thisted skal se ud. Dog har en gruppe mennesker i Thisted taget fat om mureskeen og er nu igang med at etablere torvet, som det så ud i 50’erne. Alt sammen med hjælp fra Thisted Forsikrings Lokalsikringspris. Storetorv har altid været hjertet i Thisted, og nu vil foreningen bag Thisted Lilleby genskabe torvet, som det så ud i 50’erne, hvor blandt andet Arbejderforeningen, Danmarks første brugsforening, servicerede Thisted-borgerne. Foreningen vil med hjælp fra bl.a. Thisted Forsikrings Lokalsikringspris opføre torvets centrale bygninger i skala 1:10. Disse modeller vil give et udførligt indtryk af, hvordan livet var dengang i 50’ernes Thisted.

“Vi har valgt at fokusere 50’erne, fordi vi er mange der stadig kan huske perioden og bygningerne. Der er ikke så mange tidligere historiske billeder at se efter, og førstehåndskendskab er vigtigt”, forklarer Karl Odgaard, der er formand for Thisted Lilleby.

Thisted Forsikrings Lokalsikringspris er med til at støtte opførelsen af flere markante bygninger på det gamle torv. Kiilsgård, Manufakturhandler Langgaard, Thisted Arbejderforening, Hotel Royal og værtshuset Maxim.

SUCCES PÅ FACEBOOK
Efter at Thisted Lillebys projekt blev indstillet til Thisted Forsikrings Lokalsikringspris blev de også udvalgt til at være med i Thisted Forsikrings facebook afstemning. Her kunne udvalgte projekter belønnes af facebooks brugere. Det blev til en flot andenplads i afstemningen, hvilket i sidste ende resulterede i en samlet udbetaling fra Thisted Forsikrings Lokalsikringspris på 30.000 kroner, hvilket dækker halvdelen af projektets samlede budget.

“Vi havde virkeligt godt tag på konkurrencen og var længe nummer ét. Desværre blev vi overhalet indenom af et andet projekt. Men skal sandheden frem, havde vi nok også stemt på vinderprojektet, hvis ikke vi selv havde været med”, fortæller Karl

HYGGE, KULTUR OG UNDERVISNING
Thisted Lilleby opfylder mange behov. For de 23 aktive medlemmer i Thisted Lilleby er byggeriet af skala-huse en hyggelig beskæftigelse. For skoleelever kan modellerne konkretisere lokalhistorie og give dem mulighed for at komme helt tæt på, hvordan tingene foregik, da deres forældre og bedsteforældre var børn.

“Vi får besøg af rigtigt mange skoleklasser, der får set det de hører om i undervisningen. Specielt de mindre klasser har en overvældende spørgelyst”, fortæller Karl.

I Lillebyen er autenticitet et nøglebegreb. Alt bliver bygget som originalerne og Thisted Lilleby brænder selv sine mursten, laver mørtel og vinduer. De bruger den samme murerteknik, som originalbygningerne, men tror man at det bliver lettere, fordi stenene er små, så må man tro om igen. De små sten kan drille meget, når muren skal bygges op i samme kvalitet som originalen.