Find vej: Forside » Artikler » Gør boligen vinterklar

Gør boligen vinterklar

Lagt på Billig-murer.dk den 17-09-2015 af Thomas


Boligen skal være i god stand, hvis den skal komme igennem en vinter uden skader og triste regninger. Det er derfor en god idé at gå boligen efter i sømmene, før vinterhalvåret begynderEfteråret har meldt sin ankomst, og et vinterhalvår med lave temperaturer, regn og slud nærmer sig med hastige skridt. Men det er ikke kun garderoben, der skal gøres vinterklar. De danske boliger bliver udsat for årets hårdeste prøvelse, når temperaturerne ofte skifter fra plus- til minusgrader, mens vind, vejr og fugt skal holdes ude af de danske stuer. Det kan derfor være en god idé at sikre boligen mod de skader, der kan forekomme i løbet af vinteren.

Boligens tag er et af de områder, der især bliver sat på prøve i vinterhalvåret. Utætheder i taget kan føre skader med sig på resten af boligen, men en kontrol af taget for løse tagplader eller huller i tagsten, kan komme skaderne i forkøbet.

- På en solskinsdag kan man se efter utætheder i taget inde fra loftet. Hvis der er områder på taget, hvor der kommer særligt meget lys ind, er det et tegn på, at tagplader eller tagsten skal skiftes ud. Fra ydersiden er det en god idé at give vindskeder og sternbrædder et eftersyn, da vind og vand let kan trænge igennem, hvis træet er råddent eller slidt, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Niels Strange.

Hvis boligejerne selv ønsker at forberede boligen til vinteren, er det dog ikke kun materialerne, der skal være i fokus.

- Laver boligejerne selv forbedringer i højden på boligen, er det vigtigt, at det sker med den nødvendige sikkerhed, for der er ikke nogen grund til at sætte liv og lemmer på spil med risikoen for at falde ned fra stigen. Er man usikker på kravene omkring sikkerhed, kan det være en god idé at kontakte en professionel håndværker, siger Niels Strange.

Forsikringsselskaberne dækker oftest ikke de skader, der er kommet på boligen som følge af manglende vedligeholdelse. Et grundigt vintereftersyn af boligen kan derfor spare boligejerne for mange penge, men et eftersyn af boligens tag alene er ikke nødvendigvis nok til at undgå triste regninger.

- Skader på murværk, facader og sokkel er ofte skyld i, at der trænger fugt ind i boligen. Det er derfor vigtigt at se efter frostsprængninger i mursten og løse fuger i murværket, før vinteren for alvor sætter ind. Hvis der er skader på murstenene, skal de skiftes, mens løse fuger skal kradses ud og fuges om, siger Niels Strange og tilføjer, at det også er en god idé at se soklen efter, for at finde ud af, om der allerede er tegn på begyndende fugtindtrængning.