Find vej: Forside » Artikler » Genanvendte mursten i Carlsberg Byen giver miljøgevinst

Genanvendte mursten i Carlsberg Byen giver miljøgevinst

Lagt på Billig-murer.dk den 10-10-2014 af Thomas

Når ikke-bevaringsværdige bygninger rives ned i Carlsberg Byen, bliver gamle mursten genanvendt i nye byggeprojekter i bydelen. Senest er 10.000 gamle mursten blevet genanvendt under renoveringen af facaden på Carlsbergs gamle administrationsbygning – med en CO2-besparelse på fem tons. For at give plads til udviklingen af en helt nyt bydel i Carlsberg Byen, bliver der i disse år nedrevet en række ældre, ikke-bevaringsværdige bygninger på den tidligere bryggerigrund. Dermed bliver en masse gamle mursten til overs, som med fordel kan genanvendes til bygge- og renoveringsprojekter i bydelen. Genanvendelse af gamle mursten er nemlig en effektiv kilde til CO2-besparelser.

Senest er 10.000 mursten fra nedrivningen af den gamle værkstedsbygning blevet genbrugt til at renovere facaden på den gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen, som netop er blevet færdig. Det giver en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten – og projektet vækker stor begejstring hos Jens Nyhus, som er administrerende direktør i udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S.

”I Carlsberg Byen kigger vi hele tiden på, hvordan vi kan udleve vores vision om at skabe en bæredygtig bydel – og her er genanvendelse af mursten fra nedrevne bygninger en oplagt mulighed. Der er store miljømæssige genvinster ved at genanvende mursten, fordi det udleder langt mindre CO2 at rense gamle mursten end at producere nye,” forklarer Jens Nyhus og uddyber:

”I et byudviklingsprojekt som vores, hvor der løbende skal rives ned og bygges nyt, er det helt oplagt at udnytte de eksisterende byggematerialer. Ud over de klart miljømæssige gevinster har genanvendelse af gamle mursten desuden den fordel, at de bidrager til at bevare det oprindelige udseende på de mange bevaringsværdige bygninger, der løbende renoveres som en del af byudviklingen.”

Udregninger fra rådgivningsvirksomheden Niras viser, at 2.000 gamle mursten sparer miljøet for et ton CO2 i forhold til produktion af nye mursten. Til produktion af rensede, palleterede gamle mursten bruges cirka 98 procent mindre energi, end hvad der går til produktion af en ny mursten.